Netwerken voor scholieren en studenten, wat is dat?

Naast solliciteren is netwerken dé strategie bij uitstek om een bijbaan of vakantiewerk te vinden voor iedere scholier of student. Sterker nog, door te netwerken vergroot je de kans op een baan met 200%. Vaak blijkt dat een groot deel van de vacatures ingevuld wordt via netwerkcontacten. Het is dus zonde om alle extra kansen te laten liggen die je met netwerken kunt openen.
Voordelen van netwerken:

1. Niet alle vacatures worden gepubliceerd. Jij hoort misschien veel sneller via een vriend of vriendin dat er een baantje vrijkomt bij de lokale supermarkt. Zo gebeurt het vaak dat een baantje al ingevuld wordt voordat er een officiële vacature is. Een actieve netwerkbenadering is dus onontbeerlijk als je ook op de hoogte wil zijn van de “verborgen” vacatures.

2. Een vacature geeft niet altijd voldoende informatie over wat voor type persoon ze precies zoeken. Inside informatie via een vriend(in) of kennis geeft vaak een goed beeld over het bedrijf. Dit helpt om in te zien of jij bij de baan past en om beter te weten waar je de nadruk op dient te leggen bij een sollicitatiegesprek.

3. Met een aanbeveling van iemand die hoog aangeschreven staat binnen of buiten het bedrijf heb je altijd een stapje voor. Vraag bijvoorbeeld aan je vorige werkgever of je hem/haar mag opgeven als referentie. Dat doe je natuurlijk alleen als je ook 100% zeker weet dat hij/zij een positief verhaal over jou te vertellen heeft!

4. Ook kun je een vriend(in) of kennis (die er al werkt) vragen om een introductie. Geef van te voren wel helder aan wat je wel en niet wilt en wat voor werk je precies zoekt. Stuur iemand nooit voor jou op pad met een vaag verhaal.

5. Breng in kaart in welke netwerken je al zit. Je zult versteld staan tot hoeveel netwerken je al behoort: Facebook, Twitter, familie, vrienden, sport, vereniging, school, vorige (vakantie)baantjes.

 

Netwerken hoe doe je dat?

Om te netwerken hoef je geen uitgebreid eigen netwerk op te bouwen. Dat heb je al!  Met goede voorbereiding en een beetje durf blijkt het al gauw een fluitje van een cent.

Bij netwerken ben je actief. Jij weet wie je bent, waar je goed in bent en wat voor baantje je zoekt. Nu ga je (als het ware) een advertentie over jezelf op de markt zetten.

 

1. Maak bekend in je vriendenkring dat je op zoek bent naar een bijbaantje of vakantiewerk.

Plaats een post op je Twitter of Facebook. Je bereikt direct je vrienden.

Plaats een post op onze Facebook fanpagina. Je bereikt daarmee ook onze vrienden (scholieren en studenten uit Zeeuws Vlaanderen).

Maak een account aan op onze website en blijf op de hoogte van nieuws in de regio!

 

2. Vraag aan je ouders of zij contacten hebben die je kunt gebruiken. Als ze wonen en werken in de regio is de kans daarop groot. Het gedoe van ‘kruiwagens’ kan ook nog wel eens in je voordeel werken.

 

3. Trek de stoute schoenen aan en stap eens ergens binnen. Bij de lokale supermarkt kun je om een sollicitatieformulier vragen. Bij een winkel hangen soms vacatures op het raam of de voorgevel. Je kunt er dan direct naar vragen. Natuurlijk kun je niet overal zomaar binnenstappen. Ben je ook bewust van de eerste indruk. Precies. Die kun je maar één keer maken.